• mieszanka sałat: roszponki, rukoli, salaty lodowej
• 1 łodyga (lub 2 mniejsze) selera naciowego
• około 1/4 melona
• 3 łyżki pestek dyni
• 4 polędwiczki z piersi kurczaka
• 1 łyżeczka oliwy extra vergine
• 2 plasterki szynki parmeńskiej lub serrano lub innej suszonej
• 1 łyżka tartego parmezanu lub grana padano
• winegret: 2 łyżki oliwy extra vergine + 2 łyżki soku z cytryny + 2 łyżki syropu klonowego lub z agawy + sól, pieprz.
Przygotowanie:
- Sałatę opłukać i osuszyć. Seler naciowy pokroić na cieniutkie plasterki, doprawić solą i pieprzem. Melona obrać i pokroić w kostkę, oprószyć szczyptą cukru i dodać do selera, przemieszać. Pestki dyni lekko zrumienić na suchej patelni. Przygotować sos winegret mieszając składniki w miseczce.
- Piersi kurczaka doprawić solą (nie za dużo, bo szynka może być słona), pieprzem i wysmarować w oliwie. Zawinąć w połówkę szynki parmeńskiej. Położyć na rozgrzanej patelni i smażyć po około 3 minuty z każdej strony (przekroić jedną polędwiczkę i sprawdzić czy jest usmażona w środku). Zdjąć z patelni i pokroić na 1,5 cm kawałki.
- Sałatę wymieszać z selerem i melonem oraz z połową winegretu, wyłożyć do talerzy, posypać pestkami dyni i skropić resztą winegretu. Dodać piersi kurczaka i posypać tartym parmezanem.
- Można przyrządzić sałatkę w wersji bez szynki parmeńskiej.
Smacznego !!!! Aga :)))
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire
Remarque : Seul un membre de ce blog est autorisé à enregistrer un commentaire.