vendredi 21 mars 2014

Sałatka z melona z kurczakiem i szynką parmeńską

Składniki, 2 porcje:
mieszanka sałat: roszponki, rukoli, salaty lodowej
1 łodyga (lub 2 mniejsze) selera naciowego
około 1/4 melona
3 łyżki pestek dyni
4 polędwiczki z piersi kurczaka
1 łyżeczka oliwy extra vergine
2 plasterki szynki parmeńskiej lub serrano lub innej suszonej
1 łyżka tartego parmezanu lub grana padano

winegret: 2 łyżki oliwy extra vergine + 2 łyżki soku z cytryny + 2 łyżki syropu klonowego lub z agawy + sól, pieprz.

Przygotowanie:
  • Sałatę opłukać i osuszyć. Seler naciowy pokroić na cieniutkie plasterki, doprawić solą i pieprzem. Melona obrać i pokroić w kostkę, oprószyć szczyptą cukru i dodać do selera, przemieszać. Pestki dyni lekko zrumienić na suchej patelni. Przygotować sos winegret mieszając składniki w miseczce.
  • Piersi kurczaka doprawić solą (nie za dużo, bo szynka może być słona), pieprzem i wysmarować w oliwie. Zawinąć w połówkę szynki parmeńskiej. Położyć na rozgrzanej patelni i smażyć po około 3 minuty z każdej strony (przekroić jedną polędwiczkę i sprawdzić czy jest usmażona w środku). Zdjąć z patelni i pokroić na 1,5 cm kawałki.
  • Sałatę wymieszać z selerem i melonem oraz z połową winegretu, wyłożyć do talerzy, posypać pestkami dyni i skropić resztą winegretu. Dodać piersi kurczaka i posypać tartym parmezanem.
  • Można przyrządzić sałatkę w wersji  bez szynki parmeńskiej.


Smacznego !!!! Aga :)))


Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire

Remarque : Seul un membre de ce blog est autorisé à enregistrer un commentaire.

Turecka Historia - Brama Orientu Stambuł🇹🇷🕌

Turecka Historia... Odkrywam magię Stambułu, to miasto bez wątpienia wyjątkowe położone na dwóch kontynentach, Europy i Azji. Orientalny...